Brandoorzaken

Het vaststellen van een brandoorzaak is niet altijd makkelijk, maar naar schatting wordt twintig procent van de branden veroorzaakt door brandstichting. Vandalisme is een van de belangrijkste redenen voor brandstichting. Als sprake is van vandalisme, is er vaak geen duidelijke relatie tussen de brandstichters en uw onderneming. Verveling, baldadigheid, gebrek aan normbesef kunnen de directe aanleiding zijn.
Een andere oorzaak kan wraak zijn, bijvoorbeeld door ex-werknemers, ontevreden klanten of concurrenten die u het succes niet gunnen. Zij kiezen heel bewust uw onderneming uit om schade toe te brengen. Met de huidige technologie kunnen de pyromanen zelfs op veilige afstand online anoniem de resultaten van hun daad volgen.

Waarom mijn bedrijf?

In principe kan in ieder gebouw een brand worden aangestoken, maar sommige gebouwen vormen een hoger risico dan andere. Zo hebben scholen, leegstaande gebouwen, bedrijven in financiële problemen en bedrijven met grote hoeveelheden brandbare (buiten)opslag een hogere kans om door brandstichting te worden getroffen dan andere gebouwen.

In vergelijking met een ‘normale’ brand levert brandstichting vaak meer schade op, omdat:

  • er op meerdere punten brand wordt gesticht;
  • er op kwetsbare punten brand wordt gesticht;
  • vaak gebruik wordt gemaakt van benzine of andere brandversnellers;
  • de brand wordt gesticht op een moment dat deze niet zo snel wordt ontdekt wordt, bijvoorbeeld tijdens sluitingstijd;
  • brandbeperkende maatregelen zijn gesaboteerd: branddeuren zijn geblokkeerd en de brandmeldinstallatie is uitgeschakeld.

Website by Webroots